دندان ها از مهم ترین اعضای بدن ما هستند؛ زیرا داشتن یک لبخند زیبا و جذاب به دندان های مرتب و ایده آلی نیاز دارد. علاوه بر این، اولین مرحله هضم مواد غذایی، جویدن آنها در دهان است، که این کار به وسیله دندان ها انجام میشود. از این رو دندان ها نقش کلیدی در سلامتی جسمی و زیبایی ظاهری ما ایفا میکنند. بیشتر مردم مشکلاتی در دندان های خود دارند، مثلا دندان های فاصله دار، به هم ریخته یا کج و نامناسب، که البته برای اصلاح این مشکلات، یک روش محبوب و بی خطر به اسم ارتودنسی دندان وجود دارد؛ با این حال ممکن است افراد با ظاهر بریس های ارتودنسی مشکل داشته باشند و تمایل زیادی برای انجام ارتودنسی از خود نشان ندهند. یک راه مناسب برای جذاب تر کردن ظاهر ارتودنسی، به ویژه برای کودکان و نوجوانان، استفاده از ارتودنسی طرح دار است.
احتمالا با شنیدن نام ارتودنسی، به یاد سیم ها و براکت های نصب شده روی دندان ها میافتید، در واقع آن دسته از ارتودنسی ها که شامل اجزای فلزی مانند براکت و سیم هستند و روی دندان ها نصب میشوند، ارتودنسی ثابت نام دارند؛ که همین ظاهر فلزی آن ها، ممکن است برای بیماران آزار دهنده یا کسالت آور باشد؛ دسته دیگری از ارتودنسی ها هم وجود دارد، که در ساخت آن از اجزای فلزی استفاده نشده است؛ بلکه از جنس ماده ترموپلاستیک شفافی است، که به آن ها پلاک های شفاف ارتودنسی میگویند، این پلاک های شفاف، متحرک هستند و معمولا در دهان دیده نمیشوند. همه بیماران نمیتوانند از پلاک های شفاف استفاده کنند و بیماران با مشکلات دندانی شدیدتر، مجبور به استفاده از ارتودنسی ثابت هستند؛ یک راه مناسب برای قابل تحمل کردن ظاهر ارتودنسی، طرح دار کردن آن است.
در واقع انجام ارتودنسی دندان هیچ گونه محدودیت سنی خاصی ندارد، و افراد در هر سنی که باشند، میتوانند برای مرتب کردن دندا های خود، از درمان ارتودنسی استفاده کنند؛ با این حال میدانید که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
متخصصان ارتودنسی اعتقاد دارند که بسیاری از مشکلات فک و دندان های افراد، در سنین کودکی مثلا در ۷سالگی، و به کمک معاینات دندان پزشکی، قابل شناسایی است، در این صورت روند درمان و پیشگیری آغاز شده و مشکلات فرد در آینده بسیار کمتر خواهند شد. پس اگرچه در تمامی سنین میتوان ارتودنسی انجام داد، ولی بهترین سن برای انجام آن، سنین کودکی و نوجوانی است، یکی از مشکلات استفاده از ارتودنسی در این سنین، تشویق و ترغیب کردن بیمار به استفاده از درمان است؛ از این رو برای ترغیب این افراد و ایجاد اشتیاق در آن ها، استفاده از ارتودنسی های رنگی و طرح دار، راه حل بسیار خوبی است.
همان طور که اشاره کردیم، ظاهر ارتودنسی برای برخی افراد، می تواند خسته کننده باشد و آن ها را از انجام ارتودنسی باز دارد، به علاوه توجه کنید که بیمار مجبور است مدت زیادی با ارتودنسی زندگی کند؛ بنابراین باید تغییری در ظاهر ارتودنسی ایجاد کرد، تا افراد بتوانند راحت تر با آن کنار بیایند.
نوجوانان و کودکان بیشتر از افراد بزرگسال به ظاهر اشیا اهمیت میدهند، لذا میتوان با به کار بردن رنگ ها و طرح های شاد، آن ها را به استفاده از ارتودنسی متمایل کرد؛ همچنین بیمار میتواند در قرار ملاقات های بعدی با دندان پزشک خود، طرح و رنگ ارتودنسی را تغییر دهد و به این ترتیب تنوع خوبی ایجاد کند. در اطراف براکت های ارتودنسی، کش های کوچکی به نام لیگاچور وجود دارند، که میتوان رنگ آنها را تغییر داد؛ همچنین بعضی از افراد تمایل دارند که به بریس ارتودنسی آن ها نگین های تزئینی اضافه شود.
در تمام کلینیک های تخصصی ما، 30 درصد کل هزینه در ابتدا گرفته می شود و باقی هزینه به صورت اقساطی در طول دوره درمان دریافت می گردد.
انتخاب رنگ ارتودنسی، یک امر سلیقه ای است و دست بیمار برای انتخاب رنگ، کاملا باز است، با این حال توصیه های زیر در این زمینه خالی از فایده نیست، به عبارتی توصیه شده است که از رنگ های زیر تا حد امکان استفاده نکنید:
اگرچه رنگ سفید یا شفاف، باعث می شود ارتودنسی شما کمتر جلب توجه کند، اما به مراقبت و نظافت بیشتری نیاز دارد؛ چون خیلی زود رنگ میگیرد و کدر میشود.
رنگ مشکی با تمام جذابیتش، برای ارتودنسی دندان مناسب نیست؛ زیرا در این صورت دندان های شما از دور کرم خورده به نظر میرسند.
رنگ زرد هم ممکن است ظاهر دندان ها را زردتر و کدرتر نشان دهد، یعنی ممکن است ببینده تصور کند که شما به بهداشت دندان های خود اهمیت زیادی نمیدهید.
در کل، درمان ارتودنسی نیاز به مراقبت و رسیدگی بیمار دارد، بیماران باید به دکتر ارتودنسی خود کاملا اعتماد کنند و دستورالعمل های او را به دقت انجام دهند. در واقع یک درمان ارتودنسی زمانی به نتیجه میرسد که دندان پزشک و بیمار، با یکدیگر تعامل و همکاری خوبی داشته باشند. در ادامه به چند نکته برای مراقبت از ارتودنسی دندان اشاره میکنیم:
خوراکی های چسبناکی مانند تافی، ممکن است لابه لای اجزای ارتودنسی گیر کنند و باعث جدا شدن براکت ها و آسیب به ارتودنسی شوند.
تا زمانی که از ارتودنسی دندان استفاده میکنید، از گاز زدن به بلال یا شکستن آجیل با دندان هایتان، به شدت خود داری کنید؛ خوردن غذاهای سفت و سخت هم میتواند به بریس های شما آسیب بزند.
اگرچه رعایت بهداشت دهان همیشه ضروری است؛ اما اگر از درمان ارتودنسی استفاده میکنید، این کار برای شما اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا در صورت سهل انگاری، ممکن است دندان های شما آسیب ببینند و دچار پوسیدگی شوند.
اگر متخصص ارتودنسی، دستورالعمل خاصی به شما میدهد، حتما از آن پیروی کنید. با دندان پزشک خود همکاری کنید و در قرار ملاقات هایتان، سر وقت و منظم حاضر شوید.