همه ما حداقل یک مرتبه در طول عمر خود، با کسانی که از ارتودنسی دندان استفاده میکنند برخورد داشته ایم؛ از این رو تا حدی با ظاهر بریس های ارتودنسی، یعنی سیم ها و براکت های فلزی آن، آشنایی داریم. البته باید بدانید که بریس های فلزی، فرم قدیمی تر دستگاه های ارتودنسی هستند و انواع متعددی از این دستگاه ها وجود دارد که حتی در ساخت بعضی از آنها از اجزای فلزی استفاده نشده است.
به هرحال ارتودنسی فلزی، یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین انواع ارتودنسی دندان به شمار میرود که با اعمال یک نیروی مداوم و ملایم به دندان ها، آنها را به سمت جایگاه مناسب و ایده آل خود هدایت می کند. این بریس های فلزی از جنس فولاد ضد زنگ هستند و به صورت ثابت تا مدت معینی روی دندان های ما نصب میشوند.
✍دسترسی سریع
Toggleشاید فکر کنید که روش درمان ارتودنسی، فقط برای صاف کردن دندان های کج و مرتب کردن آنها کاربرد دارد؛ اما در واقع علاوه بر اصلاح دندان ها، برای اصلاح و پیشگیری از تعداد زیادی از ناهنجاری های فک و صورت نیز، به کار میرود.
امروزه علم ارتودنسی پیشرفت بسیار خوبی داشته است و روش ها و دستگاه های ارتودنسی تنوع زیادی دارند. به طور کلی دو نوع دستگاه ارتودنسی موجود است؛ بریس های ارتودنسی ثابت که از اجزای فلزی ساخته شده است و روی دندان ها به صورت ثابت نصب میشوند و در میان مردم شناخته شده تر هستند؛ و همچنین الاینرهای ارتودنسی متحرک، که از جنس ماده ترموپلاستیک شفافی است و میتوان آن را هنگام غذا خوردن و مسواک زدن از دهان خارج کرد. هدف هر دو نوع دستگاه ارتودنسی یکی بوده، که اعمال یک نیروی حساب شده به دندان ها، و جابه جا کردن آنها به موقعیت صحیح و ایده آل آنها است.
ارتودنسی با اجزای فلزی، جزو دستگاه های ارتودنسی ثابت طبقه بندی میشود و به طور کلی دو نوع ارتودنسی فلزی موجود است؛ بریس ها با کش های رنگی و بریس های دیمون یا خود تنظیم. این بریس های فلزی، از جنس فولاد ضد زنگ هستند و به این ترتیب در دهان بیمار دچار زنگ زدگی و آسیب نمیشوند. اجزای ارتودنسی فلزی به صورت ثابت روی دندان ها نصب میشوند و قادرند به هم ریختگی ها و بی نظمی های شدید را هم مرتب کنند. در هر بار قرار ملاقات با متخصص ارتودنسی، او تغییرات لازم را روی بریس ها اعمال میکند.
ارتودنسی ثابت فلزی، یکی از پرکاربردترین انواع ارتودنسی دندان هستند و در واقع همه افراد میتوانند از این نوع ارتودنسی استفاده کنند. در زیر بعضی از کاربردها و موارد استفاده ارتودنسی ثابت فلزی را بیان میکنیم.
ارتودنسی فلزی یا سرامیکی شبیه به هم هستند با این تفاوت که در ارتودنسی سرامیکی از بریس های شفاف و همرنگ دندان استفاده می شود و باعث می شود دید کمتری داشته باشد. در حالیکه در ارتودنسی فلزی از براکت ها و سیم های نقره ای یا حلقه فلزی ارتودنسی استفاده می شود.
استفاده از براکت ارتودنسی فلزی، مزیت های بسیار زیادی برای افراد به دنبال دارد که در ادامه به بررسی بعضی از این مزایا پرداختهایم:
دندان ها تاثیرگذارترین اجزا در زیبایی لبخند ما هستند، از این رو اصلاح آنها به کمک روش ارتودنسی، تاثیر چشم گیری بر زیبایی ما دارد.
دندان های کج و نامرتب، نمیتوانند مواد غذایی را به خوبی خرد کنند؛ در نتیجه ممکن است باعث به وجود آمدن مشکلات گوارشی زیادی برای بیمار شوند.
به علت وجود مشکلات مربوط به بایت، بیماران دردهای مختلفی در صورت و فک خود تجربه میکنند که انجام ارتودنسی این دردها را تسکین میدهد.
گفتیم که ارتودنسی با اصلاح دندان ها، زیبایی فرد را بیشتر میکند، اگر فردی احساس زیبایی کند، طبیعتا اعتماد به نفس بیشتری هم خواهد داشت.
بخشی از قیمت براکت فلزی ارتودنسی در کودکان و افراد زیر 18 سال تحت پوشش بیمه قرار می گیرد.
متخصصان ارتودنسی بیان میکنند که به طور کلی طول مدت درمان با ارتودنسی فلزی ( ارتودنسی ثابت) نسبت به طول مدت درمان با ارتودنسی متحرک بیشتر است؛ زیرا ارتودنسی ثابت برای اصلاح مشکلات شدید دندان ها به کار می رود. اما لازم است بدانید که طول مدت درمان ارتودنسی دندان، یک مدت زمان مشخص و ثابتی ندارد و برای افراد مختلف متفاوت است و تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. بعضی از عوامل موثر بر طول مدت درمان با ارتودنسی فلزی عبارتند از:
برای اینکه درمان شما به خوبی صورت گیرد، در طول مدت درمان به مشکل خاصی برخورد نکنید، و در نهایت هم به نتیجه دلخواه خود برسید، لازم است با متخصص ارتودنسی همکاری داشته باشید و نکات مراقبتی را به خوبی رعایت کنید. بعضی از این نکات مراقبتی عبارتند از:
برای مشاهده قیمت ارتودنسی فلزی در سال 1403 کلیک کنید.
هزینه ارتودنسی فلزی بسته به عوامل مختلف مانند میزان پیچیدگی درمان، موقعیت جغرافیایی، تخصص و تجربه متخصص ارتودنسی و نوع مواد مورد استفاده متفاوت است. به طور کلی، این هزینه در ایران میتواند از حدود ۱۵ تا ۴۰ میلیون تومان متغیر باشد. معمولاً متخصصین ارتودنسی برای کمک به بیماران، امکان پرداخت اقساطی را فراهم میکنند. علاوه بر این، هزینههای جانبی مانند عکسبرداری، معاینات اولیه و ریتینر (نگهدارنده پس از درمان) نیز باید در نظر گرفته شود. توصیه میشود قبل از شروع درمان، تمام جزئیات هزینهها را با پزشک خود بررسی کنید.
برای اینکه هر نوع درمانی به نتیجه ایده آلی برسد، لازم است بیمار با پزشک معالج خود همکاری خوبی داشته باشد، پس اگر میخواهید نتیجه کار شما رضایت بخش باشد، باید به نوبه خود وظایفتان را به درستی انجام دهید.
مدت زمان درمان معمولاً بین ۱۲ تا ۲۴ ماه است، اما بسته به شدت نامرتبی دندانها و نوع مشکلات فک ممکن است متفاوت باشد.
در هفته اول ممکن است کمی ناراحتی یا درد خفیف احساس کنید، به خصوص پس از نصب براکتها یا تنظیم سیمها. این درد معمولاً با مصرف مسکنهای معمولی کاهش مییابد.
بله، اما باید از غذاهای سخت، چسبناک یا قندی که ممکن است به براکتها آسیب برسانند، اجتناب کنید. غذاهایی مثل آدامس، آبنبات سخت یا خوراکیهای چسبناک توصیه نمیشوند.
بله، در صورت خوردن غذاهای سخت یا ضربه به دهان ممکن است براکتها یا سیمها آسیب ببینند. در این صورت، باید فوراً به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.