برای رسیدن به درمان هر نوع بیماری، باید مدت طول درمان آن سپری شود که به نتیجه درمانی مطلوب و موفقیت آمیز برسیم. ارتودنسی هم از این قضیه مستثنی نیست و تا طول درمان آن طی نشود، به نتیجه درمان قطعی و موثر نخواهیم رسید. ما قصد داریم در این مقاله به این سوال که ارتودنسی چه مدت طول میکشد پاسخ دهیم. پس برای این کار ابتدا باید با علل و عواملی که در تعیین مدت درمان ارتودنسی نقش دارند، آشنا شویم. پس با ما همراه باشید.
✍دسترسی سریع
Toggleنوع و شدت ناهنجاری یکی از عوامل تاثیرگذار در تعیین مدت درمان ارتودنسی است. در واقع شدت مال اکلوژن یا همان اختلالات فکی و دندانی، بر روی تعیین مدت درمان اثرگذار خواهد بود. در مواردی که ناهنجاری از نوع شلوغی دندان باشد، مدت زمان درمان افزایش می یاید. هم چنین زمانی که فک های بالا و پایین به صورت هماهنگ رشد نکرده اند یا با تاخیر رشد کرده اند، اصلاح و درمان آن ها، بیشتر به طول می انجامد. پس برای تعیین نوع و شدت ناهنجاری، ساختار اسکلتی و دندانی بیماران مورد ارزیابی قرار می گیرند.
محدوده سنی بیمار یکی دیگر از عواملی است که در تعیین مدت درمان تاثیرگذار خواهد بود. معمولا نوجوانان به نسبت افراد بزرگسال و مسن، مدت زمان کوتاه تری را برای درمان لازم دارند.
بهداشت دهان و دندان و رعایت آن یکی دیگر از عواملی است که در تعیین مدت درمان ارتودنسی تاثیرگذار خواهد بود. اگر بیمار در رعایت نکات بهداشتی نهایت تلاش خود را انجام دهد و از نکات درمانی نیز پیروی کند، سریع تر به نتیجه درمانی می رسد و طول مدت درمان نیز کاهش چشمگیری خواهد یافت.
بیشتر بخوانید … ارتودنسی سریع
نوع بریس که در درمان ارتودنسی توسط پزشک انتخاب می شود، یکی دیگر از عواملی است که در تعیین مدت درمان، تاثیرگذار است. به طور مثال، برای اصلاح و درمان به هم ریختگی و شلوغی دندان ها، طول درمان با استفاده از بریس لیگیتینگ به نسبت بریس فلزی و معمولی، به شدت کاهش خواهد یافت. هم چنین استفاده از دهان گیرهای لرزشی و ایجاد سوراخ های M.O.P.S باعث تسریع حرکت دندان ها و کاهش مدت درمان ارتودنسی شود.
داروهای مصرفی یک دیگر از عواملی است که در تعیین مدت درمان ارتودنسی، تاثیرگذار خواهد بود. به طور مثال، استفاده مداوم از داروهای ضدالتهاب مثل استامینوفن، ایبوپروفن و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن مثل استروژن و فلوراید، حرکت دندان ها را با کندی مواجه می کند که این کندی حرکت به افزایش مدت درمان ارتودنسی منجر خواهد شد. همچنین استفاده از داروهایی مثل هورمون تیروئید و ویتامین D، حرکت دندان ها را تسریع می بخشد که این امر باعث کاهش مدت درمان ارتودنسی می شود. پس بهتر است بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ نوع دارویی را شروع یا متوقف نکنید.
تخصص و مهارت دندان پزشک یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در تعیین مدت درمان ارتودنسی است که البته این امر می تواند یکی از مهم ترین آن ها نیز باشد. هر چقدر تخصص و مهارت دندان پزشک بالاتر باشد، زمان کمتری برای نصب ابزار و وسایل ارتودنسی نیاز است و مدت درمان ارتودنسی را کاهش می دهد. پس سعی کنید برای انجام ارتودنسی، از پزشک متخصص و با مهارت بالا کمک بگیرید که مدت کمتری، صرف درمان ارتودنسی شود.
تفاوتی ندارد که از کدام نوع ارتودنسی استفاده کرده باشید؛ چون در هر حال باید در مرحله آخر درمان ارتودنسی، از ریتینر یا نگهدارنده نیز استفاده کنید. پزشک متخصص ارتودنسی از شما می خواهد که بین ۱۲ تا ۲۲ ساعت در روز، بر حسب نیاز از نگهدارنده ها استفاده کنید که این میزان بر اساس شدت مشکل اولیه، سن بیمار و نوع نگهدارنده ها، تعیین می شود.
اکنون به چند سوال مهم این حوزه پاسخ دهیم
بیمار باید از خوردن غذاهای سفت و چسبناک که باعث خورد شدن، شکسته شدن و خم شدن براکت ها و سیم های ارتودنسی می شود، جدا خودداری کند.
اگر دندان پزشک استفاده از کش و لاستیک دندانی را برای سما تجویز کرده باشد، باید در استفاده مداوم از آن ها، کوشا باشید؛ چون این کار باعث تسریع حرکت دندان ها و کاهش مدت درمان ارتودنسی می شود.
طول درمان ارتودنسی، از عوامل مختلفی تاثیرپذیر است و برای هر بیمار بسته به نوع و شدت ناهنجاری و میزان پایبندی او به رعایت نکات بهداشتی، درمانی و .. متفاوت خواهد بود.
بله، درمان ارتودنسی در کودکان سریع تر و راحت تر از بزرگسالان صورت می گیرد. میزان فرم دهی فک در سنین پایین تر به مراتب راحت تر و سریع تر انجام خواهد شد. هر چند که برای شروع درمان ارتودنسی محدودیتی وجود ندارد و بزرگسالان نیز مانند کودکان می توانند از مزایای درمان ارتودنسی، منتفع شوند. البته هر چه زودتر و در سنین پایین تر اقدام به درمان و اصلاح ناهنجاری با استفاده از ارتودنسی اقدام کنید، درمان شما راحت تر و کم هزینه تر خواهد بود.
میزان مهارت، تخصص و تجربه متخصص ارتودنسی، باعث سرعت عمل در مدت درمان و کوتاه تر شدن زمان درمان می شود.
تمام روش های ارتودنسی دردناک نیست و فقط در بعضی از انواع ارتودنسی، بروز درد، کاملا طبیعی و عادی است که با مصرف مسکن های تجویزی دندان پزشک، از شدت درد کاسته می شود.