ارتودنسی یکی از شاخه های رشته دندانپزشکی است که برای درمان ناهنجاری های فک و دندان به کار برده می شود. ارتودنتیست با استفاده از ابزارهای ارتودنسی می تواند باعث مرتب شدن دندان ها و اصلاح طرح لبخند بیمار شود. اما باید بدانید که با همه مزایا ارتودنسی درد دارد .
درمان ارتودنسی می تواند به عواملی چون سن بیمار، شدت عارضه و تکنیک درمانی که توسط ارتودنتیست به کار برده می شود، بستگی داشته باشد که پروسه درمانی می تواند 6 ماه الی 3 سال به طول انجامد.برای انجام ارتودنسی هیچ گونه محدودیت سنی وجود ندارد؛ اما اگر درمان زودتر انجام شود، بیمار سریع تر می تواند درمان شود.
✍دسترسی سریع
Toggleیکی از قدیمی ترین و پرکاربردترین روش های ارتودنسی است که در آن از براکت ها و سیم های ارتودنسی استفاده می شود، براکت ها توسط چسب مخصوصی بر روی دندان ها قرار می گیرند و سیم ها با کمک کش به براکت ها وصل می شوند.
این نوع ارتودنسی، از براکت های پلاستیکی یا سرامیکی همرنگ دندان و سیم هایی نامرئی تشکیل شده است که از نظر کارکردی مشابه ارتودنسی فلزی است؛ اما تنها عیب آن مقاومت کم و شکننده بودن آن است.
ارتودنسی دیمون دارای براکت است؛ اما در آن به جای استفاده از الاستیک از مکانیسم اسلاید استفاده شده است که سیم ها را به صورت خود مختار به حرکت در می آورد. این نوع ارتودنسی به دلیل اینکه میزان ویزیت ها را کاهش می دهد و بیمار درد کمتری را احساس می کند از محبوبیت بالایی برخوردار است.
ارتودنسی لینگوال به عنوان «ارتودنسی نامرئی» نیز شناخته می شود که در این روش براکت ها به صورت سفارشی ساخته می شوند و ارتودنتیست آنها را بر پشت دندان ها نصب می کند.
این نوع ارتودنسی دارای الاینرهای شفافی است که به صورت سفارشی ساخته می شوند. آنها باید هر دو هفته یکبار تعویض شوند. امکان در آوردن الاینرها در هنگام غذاخوردن و مسواک زدن وجود دارد که باید 20 الی 22 ساعت استفاده شوند که نتیجه مورد نظر به دست بیاید.
از شاخصه های مهم و حائز اهمیت این نوع ارتودنسی متحرک و نامرئی بودن آن است که تنها عیب آن قیمت بالای آن است.
بعد از پایان درمان ارتودنسی، ارتودنتیست برای ثابت ماندن اثرات ارتودنسی، استفاده از ریتینرهای ثابت یا متحرک را برای بیمار تجویز می کند.
پاسخ به این سوال مثبت است؛ زیرا به دلیل نیرو و کششی که ابزارهای ارتودنسی بر روی دندان ها اعمال می کنند که باعث حرکت و جابه جایی آنها از موقعیت خود به جایگاه موردنظر شوند، احساس درد به صورت خفیف اجتناب ناپذیر است.
این درد ممکن است بعد از نصب براکت و سیم ها بر روی دندان ها و همچنین در هنگام تنظیم براکت ها رخ بدهد. این درد 4 ساعت بعد از نصب براکت ها شروع می شود. در طول 24 ساعت افزایش یابد و به مرور در عرض 7 روز کاهش می یابد.
بیمار می تواند در این نقاط درد را احساس کند:
اگر بعد از چند روز ارتودنسی همچنان درد را احساس می کنید، نزد ارتودنتیست خود بروید. او یک عکسبرداری اشعه ایکس از دندان ها انجام می دهد تا متوجه شود که آیا این میزان درد طبیعی است یا نیست.
همچنین ارتودنتیست می تواند برای کاهش درد براکت ها را تنظیم کند که درد کمتری بکشید؛ اما باید این را بدانید که احساس درد برای رسیدن به دندان هایی مرتب و منظم، طبیعی است و عدم درد به معنای سازگاری دندان ها با شرایط جدید است که در این صورت برای تنظیم براکت ها باید نزد ارتودنتیست خود بروید.
درد بعد از ارتودنسی می تواند به عواملی چون میزان استرس بیمار، آستانه تحمل درد، سن بیمار و تجربه های قبلی بیمار از دندان پزشکی بستگی داشته باشد. برخی بیماران ممکن است دردی احساس نکنند و برخی ممکن است درد بیشتری احساس کنند؛ اما در انتهای درمان، این نکته را متوجه می شوید که این درد ارزش تحمل کردن را داشته است.
با وجود درد در دندان هایتان بهداشت دهان و دندان خود را تعویق نیاندازید؛ بلکه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها، عفونت و بیماری های لثه حتما دندان هایتان را مسواک بزنید و از نخ دندان نیز استفاده کنید.